Balans begint in de hoef Thermografisch onderzoek is nog steeds in ontwikkeling en blijkt op steeds meer gebieden van groot belang te zijn binnen het revalideren van paarden. Iedereen zal het belang onderstrepen van een correcte been-as en hoefbalans. Iedere paardeneigenaar heeft ondertussen wel wat begrippen gehoord als, over de toon afrollen, het hoefmechanisme en een correcte been- hoefbalans.

Een goede hoefbalans

Maar hoe weet je nu zeker of het paard een goede hoefbalans heeft? In principe moet een paard de gehele hoef in 1 keer op de grond plaatsen. Dwz dat de binnen- en de buitenkant tegelijkertijd op de grond terecht komen. Zo wordt de druk gelijk verdeeld over de hoef. Dit is voor een paard heel belangrijk omdat er veel gewicht komt op een klein oppervlak. Daarna rolt het paard over de toon weg en daarbij is het wenselijk dat het paard enigszins over de buitenkant van de toon wegrolt. Hierdoor zie je dat bij een paard dat correct op zijn voeten staat, de buitenkant van de toon wat meer wegslijt. Op zich is dit allemaal natuurlijk met het blote oog te zien, maar in de praktijk blijkt dit veel lastiger dan gedacht. Met name bij paarden waarbij er breuken in de beenas zitten is het moeilijk om te bepalen of de hoefbalans correct is. Veel paarden hebben lichte breuken in de been- en/of voetas waardoor de belasting in het (onder)been niet correct is. Dit kan leiden tot kreupelheid door overbelasting. Vaak zien we ook dat de toon van de hoef te lang is, waardoor het afrollen wordt bemoeilijkt en de balans ook hierdoor wordt verstoord. Hoefbalans in beeld brengen Daarom zijn wij op zoek gegaan naar een methode om de hoefbalans in beeld te brengen en tegelijk de gevolgen van een incorrecte hoefbalans in kaart te brengen.  foto 1 hbb Deze opname toont de voorbenen van voor naar achter geschoten. In de linker voorhoef is een reactie zichtbaar. De temperatuur van een thermografische opname loopt van wit, rood, geel, groen, blauw, paars naar zwart. Waarbij wit het warmst is en zwart het koelst.   Het gaat om de vergelijking tussen temperaturen. De linker voorhoef (vanuit het paard gezien is rood en de binnenkant van de hoef is zelfs wit. Ook is een reactie langs het kootbeen zichtbaar (geel). Ook deze is aan de binnenkant duidelijker aanwezig dan aan de buitenzijde van het kootbeen. Dit alles duidt op een incorrecte hoefbalans, terwijl dit met het blote oog niet duidelijk waarneembaar was. Zo op het eerste gezicht leek het paard keurig op zijn voeten te staan.

 

De gevolgen van incorrecte hoefbalans

foto 2 hbbHet rechter voorbeen laat een normaal beeld zien. Op het pijpbeen is een verticale rode lijn zichtbaar, dat is het bloedvat en is dus normaal. Op linksvoor aan de binnenkant van het been is een dikke wit-rode lijn zichtbaar die loopt van en met de spieren boven de voorknie tot in de hoef. Dit is een heftige reactie waarbij bindweefselstructuren overbelast zijn geraakt. Chronische blessure

Deze reactie hoeft overigens niet op korte termijn tot een kreupelheid te leiden. Echter op lange termijn gaat dit beeld over in een chronische blessure waarbij een langdurige revalidatie nodig is of in het slechtste geval leidt tot verminderde belastbaarheid van het paard.

 

Herstel van de hoefbalans

De hoefbalans van het paard dient te worden hersteld. In dit geval betekende dit enkele millimeters verlagen van de binnenzijde van de hoef. Een millimeter kan echter het verschil maken tussen een correcte belasting van het been of overbelasting met blessures als gevolg. 

De correctie Aangezien het paard in het gehele been meer reactie aan de binnenkant van de hoef had, hebben we besloten eerst de hoefbalans te herstellen en dan na een week te controleren hoe de hoef en het been er dan uitzien.

Het resultaatfoto 3 hbb De hoeven zijn gelijk in temperatuur en de reactie is evenwijdig aan de kroonrand. Er zijn geen reacties meer zichtbaar aan de binnenzijde van de kogels.  

 

 

 

 

 

 

Hoefbevangen en hoefbalans

foto 5 hbb Deze opname is van een paard wat bevangen is geweest. We zien dat de reactie aan de binnenkant van de rechter voorhoef erger is dan de reactie aan de buitenzijde. Dit kan op twee dingen duiden; 1) nadat een paard een periode van hoefbevangenheid door is gegaan zien we vaak hoefzweren ontstaan. Dit zou dus een beginnende hoefzweer kunnen zijn. 2) door een onbalans in de hoef ontstaat meer druk aan de binnenzijde van de hoef en dit geeft een reactie.

 

 

 

 

Verticale balansLATERAAL

Op de opname van de zijkant van het paard zien veel blokkades in de hals. Ter hoogte van CTO zit een heftige blokkade. Wanneer CTO geblokkeerd is, is de beweging in dit gebied beperkt. Met name als er minder beweeglijkheid naar 1 kant is kan een paard verticaal uit balans gaan staan.     In de afgelopen 2 jaar hebben wij veel paarden onderzocht met specifieke problemen in de CTO regio. Veel voorkomende klachten waren : niet kunnen strekken, kort lopen, gaan dribbelen tot overmatig verzet tijdens beweging.

 

 

 

CTO We zien ook dat het paard in zijn geheel een beetje naar links hangt (vanuit het paard gezien). Dit betekent dat het paard verticaal uit balans is. Dat kan komen door de natuurlijke buiging van een paard waarbij de linker kant ten opzichte van de rechter kant asymmetrisch ontwikkeld is (bespierd). Een andere oorzaak kan zijn, een blokkade van de overgang van hals- naar borstwervels (CTO).

thoraxproblemen 3

 

 

Behandeling

Dit paard is door een van onze specialisten behandeld waarbij de blokkades in de wervelkolom en met name in CTO zijn weggenomen. Daarna is de hoefbalans gecorrigeerd en de toon ingekort zodat het paard beter over de toon weg kan rollen en niet meer de tonen in het zand steekt. Hij heeft een rustperiode gekregen waarbij hij wel beweging heeft gehad. Nu wordt hij getraind waarbij zijn lichaam symmetrisch gemaakt wordt en gewerkt wordt aan de verticale en horizontale balans.

 

 

 

 

Meer dan70% van de paarden heeft een incorrecte hoefbalans

Dit zijn “slechts” 3 paarden die wij recent hebben onderzocht en behandeld, maar uit de meer dan 800 thermografische onderzoeken die we inmiddels hebben uitgevoerd, is gebleken dat meer dan 70% van de gevallen een dergelijke onbalans en asymmetrie in de benen toont. Steeds weer zien we dat als we hier een juiste correctie in aanbrengen, de paarden een veel beter bewegingspatroon ontwikkelen.

Thermografie van de hoefbalans Dit heeft ons doen besluiten dat we nu een module aanbieden waarbij we de essentiële probleempunten thermografisch in beeld brengen en op basis van deze bevindingen de hoefbalans (weer) corrigeren door het paard of de pony te bekappen. Dit uiteraard bij paarden die niet beslagen zijn. Als paarden beslagen zijn maken we een instructie op basis van onze bevindingen die aan de hoefsmid kan worden doorgegeven. Het spreekt vanzelf dat wanneer uw eigen hoefsmid meer informatie wil, hij contact met ons kan opnemen. Voor meer informatie kunt u ons natuurlijk mailen mailto:info@paardenservice.nl

Hans Arendse, specialist thermograaf / expert hoefbeen balans