hans-arendse

Ik ben Hans Arendse en ben met Paardenservice thermografie in 2003 gestart met de ontwikkeling van thermografisch onderzoek bij paarden. In de Industrie wordt deze techniek al veel langer toegepast maar bij dieren in zijn algemeenheid werd deze techniek nog niet gebruikt.

Vanuit de hoefverzorging, waarin ik werkzaam was, kwam ik vaak problemen tegen waarvan werd aangegeven dat die wel door de hoefsmid konden worden opgelost, echter steeds vaker moest ik constateren dat de problemen een andere, bovenliggende oorzaak moesten hebben.

Per ongeluk kwam ik in 2003 in aanraking met thermografie en nadat ik wat testen met een systeem had gedaan wist ik dat deze techniek toepasbaar moest zijn om bij paarden (en andere diersoorten) probleemgebieden in beeld te kunnen brengen.

In 2004 heb ik toen mijn eerste systeem aangeschaft en ben naast mijn werk in de hoeven gaan kijken in hoeverre ik met thermografie problemen in beeld kon brengen. In de eerste jaren heb ik het klein gehouden en heb ik samen met diverse therapeuten en dierenartsen gewerkt aan een bruikbaar systeem. In de eerste 3 jaren jaren heb ik de verschillende structuren leren ontdekken in de anatomie van het paard waardoor ik in staat ben om nu een zuivere diagnose te kunnen stellen. Dat dit niet eenvoudig was blijkt wel uit het feit dat ik in 2007 pas echt aan de slag ben gegaan om paarden voor derden te gaan onderzoeken. Nog steeds werk ik nauw samen met dierenartsen en therapeuten van verschillende pluimage.

In 2010 bleek dat er voor deze techniek zoveel belangstelling was dat ik heb besloten om een opleidingscentrum onder de naam ICETD op te zetten waar mensen uit verschillende landen opgeleid worden tot volwaardig thermograaf voor paarden.

We zijn, nu ik dit schrijf, inmiddels ruim 12 jaar verder en inmiddels werk ik met mijn 6e generatie thermografie camera, een FLIR camera met software welke specifiek voor deze toepassing op dieren is doorontwikkeld en ik heb inmiddels een flink aantal mensen mogen opleiden tot volwaardig thermograaf bij paarden.

De afgelopen jaren ben ik mij ook meer gaan richten om onderzoeken bij honden en katten uit te gaan voeren, dat kan aangezien de nieuwste generatie camera’s in staat zijn om radiometrische video opnamen te maken, en dat is onontbeerlijk is aangezien honden en katten veel sneller kunnen wenden dan paarden en je maar zeer kort de gelegenheid krijgt om een goede opname te maken.

Ontwikkeling staat niet stil en in 2013 ben ik samen met dierenarts Drs. Karin Leibbrandt de maatschap Equicare-PlusĀ® gestart. Deze maatschap werkt samen met vele therapeuten, elk met hun eigen specialiteit, en daarmee kunnen we een nog grotere bijdrage leveren aan een adequate en betaalbare zorg voor de paarden.

Oude liefde roest niet zeggen ze wel eens, en als ik naar een paard kijk zie ik als eerste…… de hoeven….  Vanuit de thermografie kun je nog beter bekijken wat er in de benen van de paarden allemaal fout gaat en dat heb ik allemaal gezien.

Dat heeft ertoe geleidt dat ik die kennis voor iedereen, dus voor de zelfbekapper maar ook voor de professionele hoefsmid/bekapper, wil gaan delen. Dus geef ik nu regelmatig Seminars op locatie om een bijdrage te kunnen blijven leveren aan gezonde hoeven en benen.